Бившият командир на босненските сърби по време на войната от 1992 до

...
Бившият командир на босненските сърби по време на войната от 1992 до
Коментари Харесай

Обявяват окончателната присъда на Ратко Младич

Бившият пълководец на босненските сърби по време на войната от 1992 до 1995 година Ратко Младич, прочут още като касапина от Босна, днес ще чуе окончателната си присъда по обвиняване в геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, предадоха международните медии. Това е и последното босненско дело за геноцид пред Съда на Организация на обединените нации за някогашна Югославия.

Двадесет и шест години след клането в Сребреница, където през 1995 година бяха убити повече от 8 хиляди мюсюлмански мъже и момчета, 78-годишният Младич ще се яви в Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага. Петима съдии ще показват заключенията си за 10 закононарушения - включващи изтребване, терор, взимане на заложници и противозаконни набези над цивилни лица - за които Младич получи доживотна присъда през 2017 г. Съдът ще се произнесе и по настояването на прокурора на Организация на обединените нации Серж Брамерц за в допълнение обвиняване в геноцид, което да бъде добавено към листата с присъди. 

Сребреница е единственият случай на геноцид в Европа след Втората международна война, приет от два интернационалните съда, напомня в. ``Дневник``. Адвокатите на Младич обаче твърдят, че той е бил надалеч от Сребреница, когато е почнало клането. 

През 2016 година същият съд осъди някогашния водач на босненските сърби Радован Караджич за обмисляне на клането в Сребреница, наред с други закононарушения. Първоначалната му 40-годишна присъда за геноцид и военни престъпления беше увеличена на пожизнен затвор през 2019 година

В края на войната през 1995 година Младич живее в неопределеност в Сърбия, предпазен от фамилията си и силите за сигурност. Той бе задържан в къщата на братовчед си в северната част на Сърбия през 2011 година, след 16 години бягство.

Сега напомня:

През август м.г. в Хага Ратко Младич обжалва присъдата за пожизнен затвор. Той заяви пред съда, че е работил почтено и законно като офицер и че обвиняванията против него са нечестни, както и че няма по какъв начин да носи отговорност за дейностите на подчинените си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР